torsdag 8. mai 2014

Tysfjord 8. mai 1945

Feiringen startet allerede på kvelden 7. mai, gjennom radio hadde man hørt at den tyske kapitulasjonen var nær. Frigjøringsdagen 8. mai ble markert på ulikt vis i Tysfjord. I Kjøpsvik med folketog og glede. I Grunnfjordbotn ble frigjøringen markert på en litt spesiell måte. Under krigen holdt tyske vaktposter til på Eidryggen mellom Mannfjord og Grunnfjord. Jarle Wilhelmsen fra Grunnfjord har fortalt følgende om denne dagen:

"Vi var flere som dro innover til Grunnfjordbotn denne dagen... Vi gikk til tyskerne som bodde der og skar ned nazibilder og annet som de hadde på veggene. Tyskerne bare så på, men gjorde ingenting" (Årbok for Tysfjord 1990:60).

Dagen var imidlertid ikke like lystig for familien fra Leirelv i Hellemofjorden. Sønnen på 8 år omkom på tragisk vis da han fant en håndgranat utenfor huset, lagt igjen av tyske soldater. Han ble gravlagt i Kjøpsvik på selveste frigjøringsdagen. For de fleste var dette en gledens dag, folk var lykkelige over at krigen var over. For familien fra Leirelv var dagen preget av dyp sorg. Dette viser oss at friheten for noen var kostbar, og det må vi minnes på en dag som denne.

Foto: Hellemofjorden sett fra Leirelv, utgangspunktet for en tragisk hendelse i siste del av krigen (Foto: Norsk folkemuseum, www.norskfolkemuseum.no, fotograf: Asbjørn Nesheim)
Litteratur/kilder:

Evjen, Bjørg. 1998. Et sammensatt fellesskap. Tysfjord kommune 1869-1950. Tysfjord kommune
Årbok for Tysfjord 1990
Intervju

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar