mandag 9. desember 2013

Befaring på Mohågen en vinterdag i desember - kimen til et spennende samarbeidsprosjekt

Når man jobber i et prosjekt og ting skal skje innenfor en bestemt tidsperiode, da må man utnytte tiden effektivt. Forrige torsdag var det derfor duket for fellesbefaring på Mohågen på Drag, tross mørketid og en viss mengde med snø. På Mohågen ligger et tysk militæranlegg fra krigen, anlegget er spennende og interessant, og det har en beliggenhet som gjør at det egner seg svært godt for formidling. Det ligger i umiddelbar nærhet til sentrum, museum og skole. Les mer om Mohågen her.

 
Med på befaringen var Lis-Mari Hjortfors (museumsleder og etnolog) fra Árran, Oddmund Andersen (seniorforsker og arkeolog) fra Árran, Arne Håkon Thomassen (seniorrådgiver og arkeolog) fra Sametinget, Martinius Hauglid (arkeolog) fra Nordland fylkeskommune, Ingar Kuoljok (representant for familien Kuoljok) og undertegnede (prosjektleder og arkeolog).
 
Bildetekst: Arne Håkon Thomassen, Ingar Kuoljok, Oddmund Andersen og Martinius Hauglid i diskusjon. Her på taket til en bunkers med åpning for mitraljøse.

Bakgrunnen for befaringen er at verdiskapingsprosjektet ønsker å få til et samarbeid med familien Kuoljok, med Mikkel Amma Kuoljok i spissen. De har, sammen med flere lokale ungdommer, lagt ned en stor innsats for å rydde opp i en mengde søppel som har samlet seg i anlegget i løpet av flere tiår. Enda gjenstår mye, og nå ønsker vi å gå sammen om en stor fellesdugnad i mai 2014, og sammen legge planer for dokumentasjon, skjøtsel og formidling av dette viktige og spennende området. Anlegget har allerede fra krigens dager blir brukt til lek, og planen er å legge til rette for dette igjen, en idé som er utviklet av Mikkel Amma Kuoljok. Det blir et spennende prosjekt, som skal kombinere bruk, bevaring og formidling. Mer informasjon om dette vil komme etter hvert.

Bildetekst: Ingar Kuoljok forteller om den innsatsen som er gjort  for å rydde opp i området.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar