tirsdag 13. mai 2014

Befaring på Korsnes og Tysnes / Sørøya

Vi har vært på befaring på Korsnes og Tysnes / Sørøya for å registrere flere krigsminner (les om forrige tur her.). Registreringene ble mange, og vi er stadig overveldet over mengden krigsminner i området.Vi velger denne gangen å vise noen av bildene fra Tysnes/Sørøya. Thomas Lillevoll skriver følgende om Tysnes/Sørøya på sin hjemmeside:

"HKB (Heeres küsten batterie) 61/973 Tysnes var stridsklar i juli 1941 på Sørøya. Batteriet var oppsatt med 4 stk. 10,5cm K331 franske kanoner med en rekkevidde på 12000 meter... På batteriplassen finner man i dag blant annet rester etter flere brakker, kanonstillinger med dreieplate på sin plass, luftvernstillinger, lyskasterstilling nede ved sjøen, RS58 Ringstand, MG-stillinger, kommandoplass, flere mindre bunkere og ammunisjonslagre." (www.thomaslillevoll.net).

På grunn av tilgjengeligheten har krigsminnene på Sørøya i stor grad fått ligge uforstyrret siden krigen. Når man først kommer seg over så får man vandre i et ganske uforstyrret krigsminnelandskap. Å vandre i dette landskapet er spesielt, og historien kjennes nær.

Bildetekst: Sørøya sett fra Tysnes. For å komme over må det være lavvann, så turen må planlegges! Vi måtte vente en liten time før kysten var klar.
 
Bildetekst: Tyskerne hadde bro mellom Tysnes og Sørøya, og sporene sees enda i dag.
 
Bildetekst: Engasjert prosjektmedarbeider Lis-Mari Hjortfors inspiserer en brakketuft.
 
 
Bildetekst: Et litt spesielt krigsminne, trenger kanskje ingen forklaring da bildet taler for seg.
 
 
Bildetekst: Også denne gangen var vi så heldige å få med oss lokale guider: Kjell Hveding (til venstre) og Tormod Bredesen (til høyre).
 
Bildetekst: Kanonstilling
 

 
 
.
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar